بعد از گذشت سال‌ها، هنوز صنعت پرورش اسب جایگاه واقعی خود را در خراسان شمالی پیدا نکرده و پرورش دهندگان اسب با مشکلات متعددی مواجه هستند.

 

خراسان شمالی خاستگاه اصیل‌ترین نژاد اسب ترکمن در ایران بوده و در واقع هویت اسب اصیل ترکمن متعلق به این استان و منطقه مرزی جرگلان است و به اعتقاد کارشناسان این استان دارای خالص‌ترین، اصیل‌ترین، نابترین و دست نخورده ترین نژاد اسب ترکمن در جهان است، اسبی که به واسطه چالاکی و چابکی آوازه آن در سراسر جهان پیچیده است.

 

هم اکنون این استان دارای حدود یک هزار سر اسب اصیل ترکمن است و سال‌هاست که مسئولان استانی وجود این گونه حیوانی را به عنوان یک مزیت اقتصادی برای رشد استان بیان می‌کنند اما بعد از گذشت سال‌ها هنوز صنعت پرورش اسب جایگاه واقعی خود را در این استان پیدا نکرده است.

 

تسهیلات برای ساخت واحد پرورش صنعتی اسب اصیل ترکمن نمی‌دهند

 

حمید رضا صالحی، یکی از پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در خراسان شمالی که دارای 125 سر اسب ترکمن است در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان شمالی، اظهار کرد: قرار بر این بود تا یک واحد پرورش صنعتی اسب اصیل ترکمن را در استان راه‌اندازی کنم. زمینی به مساحت 10 هکتار برای اجرای این پروژه اختصاص یافت اما بانک‌ها برای اختصاص تسهیلات به منظور اجرای این طرح بهانه‌های مختلفی را آوردند و از اعطای تسهیلات خودداری کردند. در این طرح قرار بود 50 سر اسب صنعتی پرورش داده و برای اولین بار در استان اجرا شود اما به علت مخالفت بانک‌ها جهت اعطای یک میلیارد و 200میلیون تومان تسهیلات، اجرایی نشد.

 

با وجود برگزاری جلسات کارگروه تخصصی اسب کسی پاسخگو نیست

 

وی با بیان اینکه طی سال گذشته 92 سر اسب به دلیل بروز بیماری انگلی در گله و به علت تغذیه نامناسب تلف شدند، ادامه داد: به اندازه کافی توان مالی برای تغذیه گله وجود نداشت و 2 میلیارد تومان سرمایه از دست رفت. به علت بروز چنین مشکلی به مسئولان گزارش دادم اما هیچ‌کس پاسخگو نبود. در این استان کارگروه تخصصی اسب وجود دارد اما کسی رسیدگی نمی‌کند.

 

وی ادامه داد: نبود مهارت و اطلاعات کافی در تعدادی از مسئولان و عدم ریسک پذیری موجب شده تا این صنعت مهم در استان جان نگیرد. مسئولان برای توسعه این صنعت باید بها پرداخت کنند و ریسک‌پذیر باشند.

 

صالحی با تاکید بر اینکه کارگروه تخصصی اسب در استان از برش کافی برخوردار نیست، توضیح داد: سه درخواست که شامل ورود سرمایه به این بخش، ایجاد پیست سوارکاری و باشگاهی برای نگهداری و خرید و فروش اسب بوده است، به آن کارگروه ارسال شده است. خراسان شمالی سابقه طولانی در تولید و پرورش اسب دارد اما هنوز یک پیست سوارکاری و باشگاه پرورش اسب در این استان راه‌اندازی نشده است.

 

وی گفت: اسب‌های ما در شهر گنبد می‌دوند و نفرات اول تا سوم این مسابقات از سوارکاران استان هستند.

 

زیرساخت‌های توسعه صنعت اسب در خراسان شمالی مهیا نیست

 

صالحی افزود: در خراسان شمالی زیرساخت‌های توسعه صنعت اسب مهیا نیست و در منطقه جرگلان که قطب پرورش این گونه حیوانی است، اسب‌ها در خانه‌ها، نگهداری و پرورش داده می‌شوند. علاوه بر آن به علت اینکه پرورش دهندگان اسب در استان نمی‌توانند هزینه تولید را پرداخت کنند و از سوی دیگر خرید و فروشی نیز وجود ندارد، شکم مادیان‌ها خالی است و نرینه‌ها را وارد گله نمی‌کنند تا تولیدی بوجود آید.

 

لزوم فعال شدن بخش بازرگانی برای صادرات اسب

 

وی با تصریح بر اینکه تولید اسب با این وضعیت فایده‌ای ندارد، بیان کرد: برای صادرات اسب باید بخش بازرگانی خارجی فعال شود و این امر باید توسط وزارت خارجه و سفیران انجام شود. اگر سالی 100سر اسب از این استان صادر شود حدود 30 میلیارد تومان ارزآوری وارد استان خواهد شد.

 

پروسه طولانی صدور شناسنامه اسب در خراسان شمالی

 

صالحی در خصوص صدور شناسنامه‌های اسب بیان کرد: فدراسیون سوارکاری برای صدور شناسنامه‌ها پول کلانی را مطالبه می‌کند که تقریبا برای هر سر اسب باید حدود 600 هزار تومان پرداخت شود. از سوی دیگر این شناسنامه‌ها بعد از گذشت مدت طولانی که حدود دو سال است صادر می‌شود که این مشکل حتی فرصت فروش اسب در داخل کشور را نیز می‌گیرد.

 

وی در ارتباط با لیزینگ اسب گفت: این موضوع در این استان مطرح شد اما تاکنون اجرایی نشده است.

 

مجوز صادرات به اسب‌های ترکمن داده نمی‌شود

 

هادی علیدادیان، یکی دیگر از پرورش دهندگان اسب ترکمن در استان در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا افزود: فقط تبدیل به تولید کننده شده‌ایم و محصولات ما به هیچ دردی نمی‌خورند. به دلیل مسائل اصلاح نژادی، مجوز صادرات به اسب های ترکمن داده نمی‌شود که در این صورت تولید این گونه حیوانی به هیچ دردی نخواهد خورد. مسئولان باید لیزینگ اسب را در ردیف بودجه ببینند و تسهیلاتی با بهره کم در اختیار پرورش دهندگان اسب قرار دهند.

 

وی از نبود یک پیست سوارکاری و باشگاه در استان انتقاد کرد.

 

لزوم ایجاد بازار تخصصی اسب

 

یحیی نیکدل، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: برای صادرات اسب اصیل ترکمن باید بازار تخصصی اسب داشته باشیم تا این گونه حیوانی با ارزش با قیمت اصلی خود به فروش برسد. متاسفانه هنوز این بازار تخصصی به وجود نیامده است که باید بررسی‌ها در این خصوص صورت گیرد.

 

وی ادامه داد: از سوی دیگر امنیت ژنتیک اسب یکی دیگر از مواردی است که باید در صادرات اسب اصیل ترکمن به آن توجه شود چرا که ما نمی‌توانیم ژنتیک خالص این اسب را به راحتی صادر کنیم و امنیت آن مورد توجه است.

 

علت ساخته نشدن پیست اسب دوانی در خراسان شمالی چه بود؟

 

موسی الرضا ثروتی، نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان و گرمه و جاجرم در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: ساخت پیست اسب دوانی مصوبه سفر سوم دولت دهم به این استان بوده است که باید با بودجه وزارت نفت راه‌اندازی می‌شد، اما این مصوبه به علت عدم پی گیری‌های دستگاه‌هایی همچون ورزش و جوانان تاکنون اجرایی نشده است. حدود هشت ماه است که اعتبار 500 میلیون تومانی برای آغاز اجرای این پروژه ابلاغ شده که نیازمند پیگیری مسئولان استانی است.

 

وی در پاسخ به این سوال که زمین واگذار شده برای اجرای این پروژه دچار اشکال است و برای واگذاری آن بین اداره کل راه و شهرسازی و ارتش اختلاف بوجود آمده است، توضیح داد: چیزی که زیاد است زمین است و نمی‌شود به دلیل وجود اختلاف بین دو نهاد، این پروژه رها شود.

کارگروه تخصصی اسب ترکمن فعال شده است

 

محمد رضا موفق، مدیر کل امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: متاسفانه یک مشکلی که در جامعه ما وجود دارد این است که ما همه چیز را سفید و یا سیاه مطلق می‌بینیم و به کارهای انجام شده توجهی نمی‌کنیم. با روی کار آمدن دولت روحانی اولین چیزی که در این استان انجام شد، دستور فعال سازی کارگروه تخصصی اسب ترکمن بوده که هشت ماه به محاق رفته بود.

 

ارائه سرانه 300 کیلوگرمی سبوس به پرورش دهندگان اسب خراسان شمالی

 

وی با بیان اینکه ماهانه این کارگروه در استان تشکیل می‌شود و بسیاری از مشکلات پرورش دهندگان اسب نیز در آنجا رفع شده است، ادامه داد: خراسان شمالی تنها استانی است که سرانه 300 کیلوگرمی سبوس را ماهانه برای اسب‌ها به پرورش دهندگان می‌دهد. از سوی دیگر برگزاری جشنواره اسب و کورس بهاره در استان تاثیر زیادی بر قیمت اسب‌های ترکمن موجود در استان گذاشته است.

 

وی در خصوص راه‌اندازی پیست سوارکاری در منطقه علی آباد بجنورد بیان کرد: سند زمین این پیست به نام اداره کل راه و شهرسازی استان است و ارتش مدعی مالکیت آن است که تاکنون برای حل این مشکلات پیگیری‌های فراوانی انجام شده و جلسه‌ای نیز با وزیر دفاع در این خصوص برگزار شده است اما به علت اینکه هنوز به نتیجه‌ای نرسیده، تصور می‌شود که در این خصوص اقدامی انجام نشده است.

 

نبود آزمایشگاه‌های مجهز برای صادرات اسب

 

این مقام مسئول در ارتباط با صادرات اسب اصیل ترکمن توضیح داد: برای صادرات اسب باید یک سری آزمایشهای سختی انجام شود تا مورد تایید کشورهای اروپایی قرار گیرد اما ایران هنوز فاقد چنین آزمایشگاه‌های مجهزی است. صادرات اسب بسته نیست بلکه فدراسیون سوارکاری راهکارهایی برای صادرات اسب از کرج و کیش دارد.

 

مدیر کل امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی ادامه داد: پیگیری‌هایی برای لیزینگ اسب انجام شد و بانک‌ها نیز موافقت کردند اما اعطای تسهیلات با نرخ 28 درصد انجام می‌شد، که این امر سبب شد تا پرورش دهنده‌ای از این طرح استقبال نکند.

 

گزارش از اعظم قهرمانی، خبرنگار ایسنای خراسان شمالی

انتهای پیام

 

مسابقات قهرمانی کشور وجشنواره زیبایی اسبان ترکمن

 

 

مسابقات قهرمانی کشور وجشنواره زیبایی اسبان ترکمن