آیا اسبهایتان برای قرنطینه شما آماده اند؟
آیا اسبهایتان برای قرنطینه شما آماده اند؟
متن خبر :
متاسفانه با توجه به بحران بیماری19 covidیا همان ویروس کرونا وشرایطی که برای ایران و جهان به بار آورده است ، تمام بخشهای زندگی ما دچار دگرگونی شده است. نگهداری از اسبهایمان نیز از این امر مستثنی نمی باشد.
ما همیشه عادت به همه گیری بیماری های مرتبط با اسب داشته ایم ولی این بار داستان کاملا متفاوت می باشد و این اسبها هستند که ما انسانها را از دست می دهند. در این حین ما کاری کرده ایم که این حیوانات را به خودمان و نحوه نگهداریمان وابسته کرده ایم و حالا باید در این بحران تا جایی که امکان دارد کیفیت نگهداری و رسیدگی امان به این حیوانات را تغییر ندهیم و آنها را باید برای قرنطینه طولانی مدت صاحبان و مالکان و حتی مربیانشان آماده کنیم. در ذیل چندین نکته جهت مدنظر قراردادن در نگهداری و تغذیه اسبان در دوران ممنوعیت فعالیت ورزشی ارائه می گردد:
⁃در مورد اسبهای ورزشی با توجه به کاهش میزان کار وفعالیت حیوان سطح نیاز به دریافت انرژی کاهش قابل توجهی می یابد، بنابراین با رعایت قانون “ تغییر جیره تدریجی “ میزان خوراک های حاوی نشاسته از جمله غلات مانند جو ، ذرت و کنسانتره را کاهش دهید . پیشنهاد میگردد برای یک اسب ورزشی با حدود ۵۰۰کیلوگرم وزن که روزانه ۳تا ۴کیلوگرم بخش غلات و کنسانتره ای دریافت می کرده است ، این میزان را در بازه زمانی ۷تا 1۰روز به نصف تعدیل نمایید.
⁃برای بخش علوفه ای نیاز به کاهش قابل توجهی نیست و از آنجا که در کشور مان یونجه بخش اصلی خوراک علوفه ای می باشد، برای یک اسب با وزن ۵۰۰کیلوگرم مقدار 9تا 1۰کیلوگرم حداکثر در روز ( با توجه به عادت غذایی همیشگی از لحاظ مخلوط با کاه ویا کلش ویا خالص ) قابل قبول می باشد.
⁃اگر در جیره سبوس گندم هم به میزان ۵۰۰گرم تا 1۰۰۰گرم در روز طبق روال عادی استفاده می شده است ، می توان این میزان را تا ۳/1کاهش داد.
⁃روغن های خوراکی که به صورت متداول و در حد متعادل در جیره روزانه استفاده می شده است، می تواند طبق روال و برنامه همیشگی استفاده شود .
⁃نکته اساسی در مورد تغییر جیره رعایت اصل تغییر تدریجی جیره می باشد که باید حداقل در یک بازه زمانی ۷تا روز اعمال شود .
⁃در غیاب مربی و کارشناس ، آموزشهای لازم را جهت تشخیص و ارزیابی کیفیت و کپک زدگی احتمالی علوفه و خوراک با توجه به رطوبت هوا در این فصل به کارگر و مهتر حیوان داده شود .
⁃آب تمیز و گوارا را هرگز فراموش نکنید و آبشخور اسبها را حتما روزانه سرکشی گردد.
⁃در صورت استفاده از مکمل های مولتی ویتامین و مواد معدنی با توجه به دستورالعمل شرکت سازنده و توصیه دامپزشکتان اقدام به مصرف و ادامه مصرف آن نمایید و در مورد مکمل های عضله ساز همزمان با کاهش کار ورزشی اسب، میزان دریافتی تحت نظر دامپزشک کاهش یابد.
⁃توجه ویژه به مکمل های درمانی و یا داروهای خوراکی و تزریقی تجویز شده توسط دامپزشکتان داشته باشید، اگر اسب شما از قبل تحت درمان با داروی خاصی بوده و بنابر تشخیص دامپزشکتان نیاز به ادامه خوراندن آن است ، حتما فراموش نکنید .
⁃نعلبندی و غیار اسبها را اگر زمان قرنطینه طولانی و تمدید شد به نعلبندتان یادآوری کنید.
⁃پادوک را هرگز فراموش نکنید و اسبهایی که مستعد کولیک و مشکلات گوارشی و تیک های عصبی هستند را بیشتر مورد توجه قرار دهید.
⁃در صورتی که در اصطبل خصوصی خودتان اسبها را نگهداری می کنید برای حداقل ۲ماه علوفه و غلات و کنسانتره تهیه نمایید.
⁃در مورد مادیانهای آبستن سنگین و نزدیک زایمان آموزش های لازم را به کارگر و مهترتان بدهید و دامپزشکتان را از زمان حدودی زایمان مطلع نمایید.
⁃جعبه کمکهای اولیه تان را با مشورت گرفتن از دامپزشکتان کامل نمایید و این نکته را مد نظر داشته باشید که شاید دامپزشکتان در دسترس نباشد.
⁃در پایان فراموش نکنید که اسبهایتان به بیماری19 covidمبتلا نمی شوند ولی از آنجایی که این بیماری از طریق سطوح آلوده منتقل می شود، لوازم واشیایی که با آنها تماس دارید را ضدعفونی نمایید و در اولین فرصت دستهایتان را با آب و صابون شستشو نمایید.
.
⭕با آرزوی سلامتی برای همه هموطنان عزیز و ریشه کن شدن بیماری
کمیته دامپزشکی فدراسیون سوارکاری
(با تشکر از جناب آقای دکتر پوررضا)