گزارش کامل مسابقات بین المللی چوگان جام سفرا + عکس
جام سفرای چوگان که با حضور نمایندگان ۱۲ کشور در قالب ۸ تیم (شش تیم آقایان و دو تیم بانوان) در باشگاه قصر فیروزه و نوروز آباد تهران آغاز شده بود، 24 خردادماه 93 با قهرمانی تیم باشگاه قصر فیروزه به پایان رسید.
در فینال این رقابت ها تیم قصر فیروزه ۷ بر ۵ تیم نیروی زمینی ارتش را شکست داد.
در مسابقه رده بندی دو تیم خرگوش دره و کانون چوگان به تساوی ۳ بر ۳ رسیدند و به طور مشترک عنوان سومی را کسب کردند.
در پایان، جام قهرمانی به کاپیتان تیم نوروز آباد توسط ریچارد خلیل و به بهترین بازیکنان این دوره مدال، لوح تقدیر، لوازم چوگان، شیلد رقابتهای هشتاد و سومین دوره بازی های جام سفرا و هدایا از صنایع دستی ایران داده شد.
در این مراسم علاوه بر مسئولین، تماشاچیان ایرانی و خارجی و عاشقان این ورزشی اصیل ایرانی حضور داشتند که همراه با خانواده از تماشای رقابت ها و همچنین اجرای زنده موسیقی سنتی ایرانی با سازهای سنتی لذت بردند. زمین برگزاری مسابقات و فضای باز بسیار مورد استقبال و مایه شگفتی مهمانان واقع شد.
مسابقه چوگان در زادگاه خود با موسیقی اصیل ایرانی برگزار شد
محمد حداد گفت: خوشبختانه با کار کارشناسی موفق شدیم برای نخستین بار در جهان و در یک مسابقه بین المللی چوگان در زادگاه این رشته از موسیقی اصیل ایرانی و مربوط به این رشته استفاده کنیم.
محمد حدادبه نقل از باشگاه خبرنگاران ضمن بیان این مطلب گفت: با توجه به اینکه این رشته نخستین بار برای آمادگی سربازان ایرانی ابداع شد و همچنین با بررسی تاریخ این رشته در ادبیات، مینیاتور و سایر موضوعات فرهنگی در این باره با استفاده از گروهی از کارشناسان دیرین شناسی، تاریخ شناسی، موسیقی و اساتید دانشگاه از کرنا، کرس، دوهل، ناقار و طبل در ابتدا، زمان استراحت، زمان به ثمر رسیدن گل و همچنین در انتهای بازی به صورت منظم استفاده شد که همین موضوع علاوه بر تبلیغ موسیقی اصیل ایرانی موسیقی خاص چوگان نیز احیا و بازسازی شد که این هم مورد توجه اکثر سفرای خارجی چوگان قرار گرفت.
وی در ادامه اظهار داشت: نگاه ویژه به چوگان جزو معنویات مقام معظم رهبری همواره بوده از همین روز ما انتظار داریم نه به اندازه فوتبال اما به اندازه خودمان رسانه ها به چوگان توجه کنند. چوگان پتانسیل بسیار زیادی در گردشگری و سایر صنایع وابسته مانند پرورش اسب دارد که فعال شدن این بخشها تنها یک عزم ملی و حمایت کامل دولتمردان را می طلبد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی چندین سال است که به تمامی بخشهای مربوط شناسایی، تقویت و جهانی شدن ورزشهای ملی را ابلاغ کرده که این نهاد با کمک دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی وابسته به وزارت ارشاد بتواند گامهایی عملی هم برای ثبت جهانی چوگان هم پیشرفت این ورزش گرانبها بردارد این آرزوی نه ورزشکاران بلکه تمامی اصحاب فرهنگ این مرز و بوم است.
موسیقی اصیل ایرانی که در این مراسم نواخته شد برای غیرایرانی های حاضر نیز بسیار هیجان انگیز بود و مورد استقبال آنان قرار گرفت.
برتری بانوان چوگان باز تیم قصرفیروزه
در رقابت های چوگان بانوان نیز که روز جمعه 23 خردادماه در باشگاه بنانیه برگزار شد، بانوان فصر فیروزه توانستند حریف خود، تیم کانون چوگان را دو بر یک از میدان به در کند.
ریچارد توماس خلیل رییس فدراسیون جهانی چوگان به همراه همسرش عصر جمعه با پرتاب گوی، بازی دوتیم چوگان زنان قصر فیروزه و کانون چوگان را افتتاح کرد. این دو تیم با ترکیبی از بازیکنان ایرانی و خارجی در هشتاد و سومین بازی های جام سفرا به مصاف هم رفتند و در پایان چهار چوکه نفس گیر و سخت بازی با نتیجه دو بر یک به نفع قصر فیروزه پایان یافت.
کارولاین جایلز، سابین شافر، مورگان رو، ژاکلین هوپر ، غزاله امیر ابراهیمی ، مهسا محمدی فر، گلنار وکیل گیلانی و کتایون جلائی در قالب دو تیم (کانون چوگان و قصر فیروزه ) در باشگاه چوگان و سوارکاری نوروزآباد تهران به مصاف هم رفتند. قضاوت بازی را اعظم حیات نون و مهدی قلی ذوالفقاری به عهده داشتند.
افتخار فدراسیون شرکت دادن بانوان در رقابتها خواهد بود
رئیس فدراسیون جهانی چوگان گفت: بدون شک حضور بانوان در رقابتهای چوگان افتخار بزرگ فدراسیون بوده که برای اولین بار در جام سفرای جهانی در رشد چوگان محقق شده است.
ریچارد خلیل در جمع خبرنگاران در خصوص مسابقات این رشته در کشورمان اظهار داشت: این مسابقات که هشتاد و سومین دوره آن است امسال در کشور جمهوری اسلامی ایران برگزار میشود. کشورهای مطرح دنیا در این مسابقات حضور دارند و این مسابقات جام سفرهای جهان است.
او ادامه داد: برای اولین بار فدراسیون این افتخار را پیدا کرده است برای بانوان هم این مسابقات را برگزار کند و بانوان چوگان باز در این مسابقات شرکت میکنند.
رئیس فدراسیون جهانی چوگان عنوان کرد: این مسابقات به شعار همکاری و درک متقابل برگزار میشود و یکی از دلایل اصلی که در ایران برگزار میشود ایران در منطقه چوگان قرار دارد و به لحاظ بازی بسیار قدرتمند است. به نظر من این سوء تفاهم برطرف شده بود و چوگان متعلق به ایران است و این نکته به زمانی برمیگردد که آذربایجان بخشی از ایران بود و مطمئنأ این شک و تردید رفع شده است. هدف ما از حضور در ایران برگزاری جام سفرا و بزرگان چوگان است و این که به ایران بیایند و از میهمان نوازی ایران لذت برده و استفاده کنند.
رئیس فدراسیون جهانی چوگان در مورد اینکه آیا سفیران چوگان بازیکنان هستند یادآوری کرد: نه به هیچوجه سفیران چوگان بازیکنان نیستند چوگان سفیران خاص خود را دارد و به بازیکنان مربوط نمیشود.
امکانات ایران به خصوص زمینهای بازی در سطح بهترینهای جهان است
عضو تیم چوگان قصر فیروزه گفت: امکانات چوگان ایران رشد بسیار خوبی داشته به گونه ای که زمینهای بازی ایران در کلاس جهانی قرار دارد.
بهرام جهانبانی که تیمش به فینال هشتاد و سومین دوره مسابقات چوگان جام سفرا راه پیدا کرد در گفتگو با خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران گفت: این مسابقات برای بازیکنان ایرانی تجربه بسیار خوبی است تا بازیکنان برتر دنیا هماهنگ شوند و این در سطح فنی بازیکنان ما تاثیر بسیار خوبی دارد.
وی در ادامه افزود: 10 سال پیش ما یک زمین در حد استانداردهای جهانی داشتیم، علاوه بر آن سطح اسبهای امروز چوگان ایران نیز فاصله چندانی با اسبهای بینالمللی ندارد که تمامی این پیشرفتها تلاش فدراسیون بوده و نه هیچ ارگان دیگری. ما چند بازیکن جوان و خوشآتیه داریم که این جوانانمان می توانند با انجام بازیهای بینالمللی و اعزام به اردوهای برون مرزی به ستونهای محکمی برای تیم ملی تبدیل شوند.
وی در پایان گفت: فدراسیون از هزینه شخصی چند عاشق این فرهنگ ایرانی روی پای خود ایستاده و نگاه مسئولان بلند پایه ورزش می تواند موجب رشد جوانان امروز چوگان ایران بود.
چوگان ایران با 6 سال گذشته قابل مقایسه نیست
ملیپوش تیم ملی آرژانتین که در مسابقات جام سفرا شرکت کرده است، سطح چوگان ایران را با سالهای گذشته آن قابل مقایسه نمیداند.
ریکاردو میهانوویچ در گفتگوی اختصاصی با باشگاه خبرنگاران با بیان مطلب فوق ادامه داد: من 6 سال پیش نیز به ایران آمده بودم اما سطح کیفی زمینها، اسبها و کیفیت بازیکنان ایرانی به هیچ وجه قابل مقایسه با آن زمان نیست و به جرات میتوان گفت: چوگان ایران گامهای بلندی برای حرفهای شدن برداشته است و این مهم فقط حرف من نیست.
وی در پاسخ به این سوال که وی و سایر بازیکنان آرژانتین چوگان را متعلق به چه کشوری میدانند افزود: نام ایران آنقدر در تار و پود چوگان وجود دارد که هیچ چوگان بازی نه در آرژانتین بلکه در سایر کشورهای دنیا نیز چوگان را به عشق قدیمیترین رشته تیمی دنیا که مهد ان ایران است بازی می کنند به همین دلیل حضور در ایران برای هر چوگان بازی افتخار بزرگی به شمار می رود.
رسانه ها به وظیفه خود در قبال چوگان عمل نمیکنند
عضو تیم ملی چوگان بانوان کشورمان از پوشش رسانه ای چوگان در ایران گله دارد و معتقد است رسانه ها به وظیفه مهم خود در این باره عمل نمیکنند.
گلنار وکیل گیلانی ملی پوش چوگان و از شرکت کنندگان در این جام گفت: اینکه چوگان تنها یک ورزش نیست و تکه ای از تاریخ و تمدن کشورمان در کنار ماهیت فرهنگی بی نظیری است که آشنایی هر ایرانی با این رشته می تواند تبلوری از غرور ملی در او باشد و این مهم ابتدا وظیفه رسانه های جمعی به خصوص رسانه ملی است.
وی در خصوص مشکلات فعلی چوگان افزود: بیشترین کمبود در بخش سخت افزار بویژه در سنین پایه است خوب بخش خصوصی یا به نوعی عاشقان چوگان توان ارزان تر کردن این رشته را ندارند و باید مسئولان کشور فکری برای گسترش هر چه بیشتر این رشته چه از طریق سرمایه گذاری و همچنین نزدیک تر شدن رسانه ها به چوگان انجام دهند.
وی در پایان اظهار داشت: اینکه مسابقات چوگان جام سفرا در بخش بانوان نیز برگزار میشود برای ما بسیاری امیدوار کننده است نباید فراموش کنیم چوگان بانوان کشور در سطح آسیا نسبت به آقایان رقبای ضعیف تری دارد.
کیفیت بازیکنان ایرانی در آسیا جزو برترینها شده است
عضو تیم ملی چوگان عمان گفت: کیفیت بازیکنان ایرانی در حال حاضر جزو چند قدرت نخست آسیا شده است.
به گزارش سایت جهان اسب به نقل از باشگاه خبرنگاران، خلیل احمد البلوشی با بیان این مطلب عنوان کرد: چند سال پیش نیز به ایران سفری داشته ام و با بازیکنان و اسبهای ایرانی بازی کرده بودم اما هم اکنون هم بازیکنان خوبی پرورش داده ایم اسبهای بسیار خوبی را تربیت کردهاید بی تردید در سال های اخیر در سطح آسیا هیچ تیمی به چنین پیشرفتهایی دست نیافته است.
وی در ادامه اظهار داشت: کیفیت زمینهای چوگان در ایران نیز بسیار مناسب است و ایران با این زمینها میتواند رقابت های بین الملللی را به راحتی میزبانی کند. ما نیز معتقدیم قدمت و آثار تاریخی چوگان در ایران آنقدر محکم و شفاف است که هیچ کشوری نمیتواند خود را صاحب و بنیانگذار چوگان در جهان بداند.
شخصا پیگیر ثبت چوگان به نام ایران در یونسکو هستم
ریچارد توماس خلیل، رییس فدراسیون جهانی چوگان، در رابطه با ثبت جهانی چوگان به نام کشورمان گفت: آذربایجان تنها یکی از کشورهای همسایه ایران است و چنین موضوعی به طول کلی اشتباه مطرح شده بود که در همین ارتباط نامه ای را به مسئولان یونسکو نوشته ام و در آن تمامی ابعاد موضوع را شرح داده ام و پیگیری این موضوع نیز می باشم. آنچه که فدراسیون جهانی چوگان (فیپ) و 89 عضو آن باور دارند این است که خواستگاه چوگان ایران است و من نیز بسیار خوشحال هستم که برای دومین بار توانستم با حضور در میدان نقش جهانی اصفهان از قدیمی ترین زمین چوگان جهان بازدید کنم.
رئیس آمریکایی فدراسیون جهانی چوگان در ادامه افزود: امیدوارم در آینده ایران و بویژه اصفهان بتواند میزبانی مسابقات معتبر جهانی را بر عهده داشته باشد این کمترین کار برای کشور ما در و صاحب چوگان است که می توانیم آن را انجام دهیم. چوگان راهی برای دوستی میان ملتهاست و معتقدم اکنون زمانی است که با استفاده از این رشته بینالمللی می توانیم به دوستی ها بیفزایم.
دکتر ریچارد توماس خلیل به همراه تعدادی از روسای فدراسیون های چوگان جهان از جمله فرانسه، آمریکا، کانادا و آرژانتین در قالب هیأتی 32 نفره برای حضور در مسابقات بینالمللی جام سفرا به کشورمان سفر کرد. وی از آثار جهانی تخت جمشید و نقش رستم به عنوان قدیمیترین میدان برگزاری ورزش چوگان در جهان با قدمت بیش از 2500 سال نیز دیدن کرد و گفت: از نقش برجسته های تنگ چوگان و آثار به جا مانده بر سنگ ها و نقوش حک شده بر دیواره های این آثار باستانی مشخص است که چوگان در این سرزمین قدمتی بیش از 2500 سال دارد.
ریچارد توماس خلیل به بازدید خود از نقش جهان نیز اشاره کرد و ادامه داد: پس از تخت جمشید، میدان نقش جهان، قدیمی ترین میدانی است که در آن ورزش چوگان برگزار می شده است.
وی قول مساعد داد با این آثار مستند و متقن، قطعا ورزش چوگان به نام کشور ایران به ثبت جهانی خواهد رسید.
حمزه ایلخانی زاده، رئیس فدراسیون چوگان کشورمان نیز با اشاره به برگزاری مسابقات چوگان جام سفرا، ویژه آقایان و بانوان در تهران گفت: چوگان از ورزش های کهن ایرانی است که امروزه به ورزشی جهانی تبدیل و نام چوگان از نام چوبی که در آن استفاده میشود برگرفته شده است. این بازی در ابتدا عنوانی نظامی و جنگی داشت و سوارکاران ایرانی در آن استعداد اسبهای جنگی خود را به نمایش میگذاشتند.
امروزه بیش از 77 کشور جهان ، مسابقات و ویژه برنامههای چوگان برگزار میکنند.
در آخرین روز از برگزاری رقابت های بین المللی چوگان (جام سفرا)، رئیس فدراسیون جهانی چوگان همراه با دیگر اعضای هیئت رئیسه فدراسیون جهانی چوگان از زمین چمن استاندارد چوگان (بنانیه) نزاجا و از موقعیت و امکانات این مجموعه بازدید کرد و این مجموعه را در سطح جهان کم نظیر خواند.
در این بازدید امیر سرتیپ فلاح رئیس هیئت چوگان نزاجا ایشان را همراهی کردند و همچنین ریچارد توماس خلیل افزود در سطح دنیا ارتش یکی از متولیان قوی و حامی ورزش چوگان است. در پایان وی اظهار امیدواری کرد در ایران نیز همانند قدیم این بازی در سطح نیروهای مسلح گسترش یابد و افزود خوشحالم که رهبر انقلاب ایران به این موضوع اشاره نمودند.
منابع: باشگاه خبرنگاران جوان، ایرنا، فدراسیون چوگان
سایت جهان اسب