گلایه اسب داران خراسان شمالی از نحوه برگزاری جشنواره اسب اصیل ترکمن

بجنورد- ایرنا- شماری از اسب داران خراسان شمالی از نحوه برگزاری جشنواره اسب اصیل ترکمن انتقاد و تصریح کردند: برگزاری جشنواره با این نواقص عمده، نه ملی بود و نه استاندارد؛ بلکه پرورش دهندگان اسب را به سوی تولید اسب های ناخالص ژنتیکی سوق می دهد که ضربه ای بزرگ به این صنعت خواهد بود.

 

آنان در حاشیه دومین جشنواره ملی زیبایی اسب اصیل ترکمن که عصر دوشنبه در بجنورد برگزار شد، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، دلایل خود مبنی بر غیر استاندارد بودن این جشنواره را انتخاب نادرست اسب های شرکت کننده، شرکت دادن اسب های غیر اصیل، انتخاب نادرست اسب سیلمی منقوش در پوستر جشنواره، رونمایی از کتابت تبارنامه اسب اصیل ترکمن بدون کار علمی و تحقیقاتی، برگزاری بی نظم و بدون استاندارد نحوه انتخاب اسب زیبا عنوان کردند.
یکی از اسب داران خراسان شمالی با بیان اینکه جشنواره باید بیانگر معرفی یک کالا باشد، گفت: این جشنواره ملی باید تولیدات برتر پرورش دهندگان بومی را نشان دهد اما اینطور نیست.
عبدالجلیل غیادی افزود: بیش از 99 درصد اسب داران و تولید کننده های باسابقه اسب اصیل ترکمن از برگزاری این جشنواره در استان گلایه مند هستند و این نارضایتی خود را در سایت های مجازی و گروه های مختلف از جمله در تلگرام نشان داده اند.
وی با افزودن اینکه خطه خراسان شمالی همواره منبع صدور اسب اصیل ترکمن به دیگر استان ها بوده و این استان ذخیره گاه ژن اسب های اصیل و با هویت ترکمن است، از نحوه انتخاب عکس پوستر این جشنواره انتقاد کرد و گفت: اسب سیلمی باید بیش از 6 سال باشد و در جشنواره ها و مسابقات برتری خود را نشان داده و عناوینی کسب کرده باشد؛ همچنین باید کره هایی نیز داشته باشد اما عکس سیلمی چاپ شده در پوستر این جشنواره که به عنوان سیلمی انتخاب شده است، سه سال هم ندارد و تاکنون کره ای نیز نداشته است پس چه طور به عنوان سیلمی معرفی شده است؟
وی اظهار کرد: پدر این اسب به عنوان اسبی معمولی فروخته شده بود اما کره آن هم اکنون پوستر جشنواره ملی اسب اصیل ترکمن شده درحالی که این اسب سیلمی نیست و مراحل سیلمی بودن را نگذرانده است.
وی با بیان اینکه تا تبارنامه نباشد نمی توان سیلمی را انتخاب کرد، افزود: بدون اینکه این اسب کره ای داشته باشد و تنها به شکل سلیقه ای توسط مسئولان برگزاری جشنواره، سیلمی معرفی و عکس آن نیز پوستر شده است.
وی اظهار کرد: اسب انتخاب شده در پوستر خالی از ژن اسب اصیل ترکمن است و باید اسبی انتخاب می شد که خالص و دارای شناسنامه می بود.
وی همچنین عنوان دومین جشنواره ملی را نیز یک توهین دانست و گفت: این عنوان در حالی است که در این استان و سایر استان ها تاکنون جشنواره های زیادی در خصوص زیبایی اسب اصیل ترکمن برگزار شده اما این جشنواره دومین نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه جشنواره ها و مسابقات اسب های اصیل ترکمن و اسب های آمیخته باید جدا برگزار شود، افزود: همه اسب ها باید دیده شوند اما آمیخته برگزار کردن به صنعت اسب ضربه بزرگی خواهد زد.
وی نحوه این برگزاری جشنواره را غیر استاندارد توصیف کرد و افزود: با معرفی سیلمی ناخالص، ژن های خالص نیز مختلط خواهند شد که این امر در آینده مشکل بزرگی ایجاد خواهد کرد.
وی اظهار کرد: تولیدات نادرست و بدون برنامه در فروش و صادرات مشکلات اساسی ایجاد خواهند کرد زیرا که برای فروش باید شناسنامه و برند داشته باشیم اما اینگونه تولید تنها در این صنعت نابسامانی ایجاد خواهد کرد.
وی انتخاب سیلمی ناخالص را به مثابه مخلوط کردن طلا با فلزی بی ارزش عنوان کرد و افزود: با این گونه اقدامات اسب های استان بی هویت خواهند شد.
وی بر حمایت از تولید کننده های داخلی تاکید کرد و گفت: با این گونه برنامه ها تولید کننده از چرخه تولید خارج خواهند شد.
وی از رونمایی کتابت تبارنامه اسب های ترکمن در این جشنواره نیز انتقاد کرد و افزود: این عمل بدون هیچ پشتوانه علمی و تجربی به صورت کشوری نوشته شده است که این اقدام موجب خشکاندن ریشه اسب اصیل ترکمن خواهد شد.
وی گفت: یک روز قبل از برگزاری جشنواره باخبر شدیم از کتاب تبار نامه اسب اصیل ترکمن رونمایی می شود این در حالی است که باید از تمامی اسب داران منطقه برای شناسنامه دار کردن اسب ها اطلاعات گرفته می شد.
این اسب دار خراسان شمالی گفت: متاسفانه در خصوص کتابت تبارنامه اسب اصیل ترکمن هم هیچ اسب داری در این استان باخبر نبوده است.
غیادی نحوه تدوین کتاب تبارنامه به معنای شناسنانه دار کردن اسب ها را یک دغدغه عنوان کرد و افزود:این کار باید بر مبنای کار علمی و دقیق توسط کارشناسان مربوطه انجام شود.
وی خواستار سر و سامان دادن به این اقدام ناپخته شد و گفت: متاسفانه این کار بدون هیچ مشورتی با افراد با تجربه و باسابقه در این کار و بدون تحقیق علمی انجام شده و در روز رونمایی اعلام می کنند که کتاب تبار نامه اسب اصیل ترکمن نوشته شده در حالی که هیچ اسب داری از این موضوع باخبر نبوده است.
وی گفت: زمانی که اسب های ما شناسنامه درست ندارند برای فروش به کشورهای خارجی نیز دچار مشکل اساسی خواهیم شد زیرا که آنان به صورت حدس و گمان وارد کار نخواهند شد بلکه بر اساس آخرین آزمایش های علمی و ژنتیکی اقدام می کنند.
وی افزود: هنوز نتیجه آزمایش های اسب ها نیامده شناسنامه طراحی شده است و با این کار اسب های غیر اصیل از جمله دوخون وارد عرصه خواهند شد که ضربه بزرگی به اسب اصیل ترکمن خواهد زد.
وی با طرح این سوال که آیا این اسب های دوخون تست و آزمایش شده اند و عیب های آنان گرفته شده است، افزود: متاسفانه اسب های اصیل را نیز غیر اصیل عنوان می کنند، بدون اینکه عیب ها را شناسایی کنند و آزمایشی گرفته باشند.
حکمت شیر دل یکی دیگر از اسب داران خراسان شمالی نیز در حاشیه این جشنواره از نحوه برگزاری آن انتقاد کرد و گفت: اسب داران هزینه های هنگفتی کرده اند که در جشنواره های زیبایی و کورس ها شرکت کنند اما متاسفانه نحوه برگزاری جشنواره اخیر مانع شرکت بسیاری از اسبداران استان در این دوره شده است.
وی افزود: متاسفانه جشنواره ها و حتی کورس ها در این استان غیر استاندارد برگزار می شود که این امر باعث ضربه به این صنعت و تولید کننده ها خواهد شد.
وی اظهار کرد: در چند هفته گذشته در این استان کورس سواری کاری برگزار شده بود که به علت نبود کارشناسان و متخصصان امر اسب های سه ساله با بزرگسالان در مسابقه شرکت داده شدند که حتی باعث شد که سه اسب مجروح شوند.
وی که خود دارای اسب سیلمی است، اما از شرکت دادن آن در جشنواره خودداری کرده است؛ همچنین اشاره ای به غیر استاندارد بودن این جشنواره نیز کرد و افزود: در زمان برگزاری جشنوراه داوران با هم ارتباط داشتند که این مسئله، غیر استاندارد بودن آن را نشان می دهد و اعضای هیات سوار کاری نیز در کنار آنان هستند.
نجم الدین یزدانی، امیر یزدانی، شعیب یزدانی و تعداد دیگری از سوار کاران این استان هم از نحوه برگزاری جشنواره انتقاد کردند و خواستار برگزاری جشنواره ها و کورس های استاندارد شدند. آنان همچنین نبود امکانات و زیر ساخت ها را از دیگر مشکلات خود عنوان کردند و گفتند: ما برای شرکت در کورس های استان گلستان هزینه زیادی می کنیم و با وجود سختی ها در رفت و آمد و نبود جایگاه مناسب رتبه خواهیم آورد.
آنان همچنین افزودند: جشنواره های اسب باید به صورت جداگانه و عادلانه برای اسب های مختلف از جمله اسب اصیل ترکمن و سایر نژادها برگزار شود، اما همیشه اسب های اصیل ترکمن در حاشیه بوده و از فرصت و جوایز کمتری نیز برخوردار شده اند.
آنان همچنین از کتابت تبار نامه اسب اصیل ترکمن انتقاد کردند و گفتند: پیش نویسی تهیه شده و بدون اینکه اصلاح شود رونمایی شد که این امر عوام فریبی است.
آنان همچین خواستار تقویت ژن های اسب اصیل ترکمن شدند و از دلسوزان خواستار توجه به این امر شدند و گفتند: صنعت اشتغال زای اسب را دریابید و به این صنعت با برنامه های ندانسته و سلیقه ای ضربه وارد نکنید.
استان خراسان شمالی به عنوان یکی از اصلی ترین ذخیره گاه های ژنتیکی اسب اصیل ترکمـن در کشور شناخته شده اما متاسفانه این ظرفیت مهم برای توسعه پایدار این خطه مورد غفلت قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، بهره وری ملی از این ذخیره ارزشمند با هدف توسعه و حفاظت از آن و نیز فعال کردن قابلیت های موجود در زمینه صنعت اسب، از جمله ایجاد اشتغال مولد و پایدار، صادرات غیرنفتی، ارزآوری برای کشور، محرومیت زدایی و گسترش اکوتوریسم تخصصی اسب ایرانی و نیز توسعه ورزش مفرح و نشاط آور سوارکاری، می تواند حائز اهمیت باشد.
قوم ترکمن و دیگر اقوام خراسان شمالی از قدیم الایام، به واسطه خاستگاه فرهنگی، علاقه ذاتی و دلبستگی درونی به پرورش اسب اشتغال داشته اند و به خصوص در مراسم و مناسبت های فرهنگی به برگزاری مسابقات سوارکاری همت می گماشته اند. اما با وجود همه قابلیت ها، بسیاری از وعده های مسئولان مرتبط با صنعت پرورش اسب در این استان محقق نشده و این صنعت جایگاه واقعی خود را در استان خراسان شمالی پیدا نکرده و همچنان پرورش دهندگان اسب با مشکلات زیادی رو به رو هستند.
گفته می شود در استان خراسان شمالی سه هزار راس اسب وجود دارد که یکهزار راس آن اسب اصیل ترکمن است.
دومین جشنواره ملی اسب اصیل ترکمن عصر دوشنبه در بوستان تفریحی بش قارداش بجنورد با حضور 100 راس اسب برگزار شد.
3007/ 1744/ 6042

 
 
 
 

 

 

 
انتهای پیام /*