اسبهای غرب کشور در معرض مشمشه
مشمشه یکی از خطرناک ترین بیماری های بین انسان و دام است که گفته می شود دوباره در برخی استان های کشور مانند سمنان و کرمانشاه شایع شده است.
به گفته دامپزشکان با توجه به نادر بودن بیماری مشمشه در میان انسان ها و نبود آنتی بیوتیک خاص برای درمان آن، در صورت شیوع در میان انسان ها، احتمال مرگ و میر بالایی وجود دارد.
به گزارش ایسنا ، چندی است که زمزمه شیوع این بیماری که جزو بیماری های عفونی بسیار مسر بین تک سمی ها (اسب، قاطر و الاغ) به شمار می رود از سوی دامپزشکان شنیده می شود. هرچند اظهارات مسئولان دامپزشکی در رد یا تائید شیوع این بیماری در منطقه استحفاظی شان جالب توجه است، زیرا از سویی رئیس اداره کل یک استان اعلام می کند که منطقه استحفاظی خودش عاری از این بیماری است و در فلان استان شیوع یافته است و دیگری نیز فقط با اعلام این که سالانه بیش از هزار تست از تک سمی ها گرفته می شود، به هشدار دادن به مردم و جمعیت حساس و در معرض خطر بسنده می کند.
رحیم خالقیان، سرپرست معاونت سلامت دامپزشکی استان سمنان گفت: بیماری مشمشه که اکنون در کشورهای همسایه مثل عراق، ترکیه و پاکستان وجود دارد، اکنون در برخی از استان های مرزی کشور ما نظیر ایلام، کرمانشاه و آذربایجان غربی نیز رویت شده است، اما در استان سمنان این بیماری وجود ندارد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه نیز با بیان این که مشمشه از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و تک سمی هاست، از سوارکاران و افراد مرتبط با اسب خواست نسبت به این بیماری آگاهی های لازم را کسب کنند.
البته این مسئول دامپزشکی هیچ اشاره ای به وجود این بیماری در این استان غربی کشور و اقداماتی که باید سازمان دامپزشکی برای کنترل و ریشه کن کردن آن انجام دهد، نکرده است.
پیام محبی، نایب رئیس هیات مدیره جامعه دامپزشکان ایران نیز در این باره گفت: برای کنترل بیماری های مشترک بین انسان و دام، قرنطینه مناسبی برای حیوانات در کشور وجود ندارد؛ این در حالی است که اسب ها راحت تر از دیگر تک سمی های در معرض ابتلامی توانند به هنگام مسابقه کنترل، تست و شناسایی شوند، اما به نظر می رسد مهم ترین مشکلی که سازمان دامپزشکی برای کنترل و مقابله با این بیماری خطرناک دارد، کمبود بودجه و اعتبار کافی است.
رئیس بیمارستان دامپزشکی استان تهران افزود: کنترل و شناسایی دام های محلی مانند قاطر در روستاها بسیار مشکل تر از اسب هاست، زیرا کشورهایی مانند عراق، افغانستان و پاکستان که تک سمی های آنها مانند قاطر و الاغ به این بیماری آلوده هستند، از طریق قاچاق می توانند عامل انتقال این بیماری به شمار روند.
محبی تاکید کرد: در شرایط کنونی که کشور از نظر شیوع بیماری های دامی مشترک بین انسان و دام شرایط مطلوبی ندارد، باید بیش از پیش به بهداشت دامی که منشا تامین سلامت جامعه است، توجه کرد.
تلفات این بیماری در میان احشام
مسئولان استانی در حالی از اعلام بروز و شیوع این بیماری به طور صریح خودداری می کنند که وجود این بیماری سال گذشته نیز تلفاتی را در بین احشام این استان ها برجای گذاشت. به طور مثال در کرمانشاه تعداد ده راس دام بیمار شناسایی و معدوم شد.
رئیس اداره مبارزه با بیماری های دامی دامپزشکی استان کرمانشاه دراین باره گفته بود: به منظور کنترل و پیشگیری بیماری مشمشه و تامین بهداشت انسانی، اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه طی ۹ ماهه امسال ۲۰۰۰ راس اسب و دیگر حیوانات تک سمی موجود در حدود ۸۰ مرکز پرورش اسب و باشگاه سوارکاری را تحت پوشش تست مالئین قرار داد که طی این عملیات تعداد ده راس دام بیمار شناسایی و معدوم شد.
شاهرخ یارویسی با بیان این که عامل این بیماری یک نوع باکتری است که از حیوان به انسان قابل انتقال بوده و در صورت سرایت، برای انسان ممکن است مرگ آفرین باشد، در گفت وگو با مهر افزود: با توجه به این که باکتری ذکر شده با ورود به بدن دام به سه شکل حاد، مزمن و مخفی علائم خاصی را بروز می دهد، به تمام مالکان باشگاه های سوارکاری، پرورش دهندگان اسب و کسانی که به هرنحوی با این نوع دام سروکار دارند، توصیه می شود، پیش از جابه جایی دام، با مراجعه به دامپزشکی مجوز حمل دام (مبدا به مقصد) دریافت کنند.
وی توصیه کرد: این افراد در زمان مراجعه کارشناسان دامپزشکی برای آزمایش، همکاری لازم را داشته باشند، از مراکز معتبر، دام مورد نیاز خود را خریداری کنند و در صورتی که دام بیمار تشخیص داده شد، برای معدوم کردن آن همکاری لازم را با کارشناسان دامپزشکی به عمل آورند.