کبودی کف سُم ، میخچه ها ، آبسه
کبودی کف سُم در نتیجه پارگی رگ های خونی ناحیه عروقی کف سم ( کوریوم بافت حساس ) و یا دیواره سُم ایجاد می شود و به مرور زمان خونریزی ایجاد شده در سُم از لایه های اپیدرم عبور کرده و در کف سُم قابل مشاهده می گردد و کف سُم را با تغییر رنگ همراه
می کند . این تغییر رنگ چندین هفته بعد از خونریزی ایجاد شده در سُم ظاهر می شود .
میخچه نوعی از کوفتگی کف سُم می باشد که در زاویه بین دیواره و میله سُم رخ می دهد. میخچه بیشتر در اندام حرکتی قدامی و در زاویه داخلی کف سُم ایجاد می شود .
کبودی کف سُم و میخچه در سه نوع طبقه بندی می شود .
۱- خشک ۲- مرطوب ۳- چرکی
نوع خشک : به رنگ قرمز ظاهر می شود که نشان دهنده یک خونریزی قدیمی می باشد .
نوع مرطوب : به دلیل زخمی که در زیر لایه اپیدرم رخ می دهد صورت میگیرید .
نوع چرکی : همانطور که از نامش پیداست عفونی است و اغلب با لنگش حاد همراه است .
اتیولوژی
ترومای وارده به کف سُم از مهمترین عوامل کبودی سُم می باشد . کبودی کف سُم می تواند در نتیجه عوامل ثانویه از جمله لمینیتیس مزمن و عدم تناسب در اندام حرکتی ایجاد شود . اسب هایی با اندام حرکتی پهن ، کف سُم نازک و نرم معمولا" مستعد ترین برای بروز کبودی کف سُم هستند . میخچه معمولا" در نتیجه فشاری که از ناحیه نعل به سُم وارد می شود ، به وجود می آید . اسب هایی که کار زیادی انجام می دهند ، اسب هایی که سُم های ضعیفی دارند و یا رفتن سنگ بین نعل و سُم از عوامل ایجاد کننده میخچه می باشند .
علائم بالینی
کبودی اکثراً در ناحیه پنجه و بخش میانی سُم و میخچه در زاویه بین دیواره سُم با میله سُم ایجاد می شود . اسب ممکن است در جاتی از از لنگش را نشان دهد که به ناحیه و وسعت آسیب ایجاد شده بستگی دارد . در مواردی که سُم عفونی باشد اگر به سُم دست بزنیم دمای سُم بالا تر از حد طبیعی است . و در هنگام معاینه کف سُم با تستر وجود درد در ناحیه بسیار واضح می باشد .
تشخیص
بر اساس تاریخچه ، علائم بالینی تشخیص صورت می گیرید . از عکس های رادیو گرافی هم برای تشخیص می توان استفاده کرد .
درمان
بسیاری از موارد کبودی کف سُم بدون درمان خاصی و در صورتی که عامل ایجاد کننده را بر طرف کنیم ، بهبود پیدا می کند . اسب را باید از انجام کارهای سنگین باز داشت ، بخصوص در مواقعی که کف سُم بسیار نازک است . از کار کردن بر روی زمین های سفت و سخت پرهیز کرد . و درمواقعی که اسب کار های سنگین انجام می دهد توصیه می شود کف سُم با یکسری از پد های طبی بسته شود . در موارد عفونی ، حتما باید چرک ناحیه تخلیه شود و کف سُم باید ضد عفونی و بانداژ شود .
منبع : کانال دامپزشکی و تغذیه اسب