خواص شیر اسب – در مورد آثار درمانی شیر اسب
خواص شیر اسب
خواص شیر اسب – در مورد آثار درمانی شیر اسب
شیر اسب در واقع از گرانترین و کمیاب ترین و به عقیده برخی خوشمزه ترین لبنیات موجود در دنیا است .
در مناطق آسیای میانه و قفقاز و ترکمنستان از شیر اسب تغذیه میکنند و یک نوشیدنی نیز از آن تهیه میشود که شبیه دوغ است و به آن کومیس – Koumiss -میگویند .
این دوغ در قدیم الایام از نوشیونی های مورد علاقه مغول ها بوده است.
شیر اسب از شبیه ترین شیر ها به شیر انسان است . ازت آن کم است و همچنین کازئین کمتری نسبت به شیر گاو دارد .
میزان کلسترول آن هم کم است . اما اسیدهای چرب غیر اشباع در شیر اسب فراوان یافت میشود .
مواد در شیر اسب وجود دارد که خواص ضد میکروبی و ضد التهاب و ایمن کننده دارد… از جمله آنزیم لیزوزیوم و ایمیونوگلوبولین آ – IgA- و لاکتوفرین
در ادامه نوشته ابتدا مواد موجود و خواص شیر اسب را ذکر کرده و سپس تحقیقات علمی در مورد شیر اسب را مرور میکنیم :
پروتئین شیر اسب از شیر گاو بیشتر است .
آغوز اسب که از بدو تولد کره اسب ترشح میشود . این ماده غنی از پروتئین و کلسیم و فسفر و مس است .
پروتئین اغوز 33درصد و کلسیم آن 68 درصد است .
شیر اسب اما 18درصد پروتئین و 8 درصد کلسیم دارد . میزان مس و روی در شیر اسب به ترتیب دو پی پی ام و هیجده پی پی ام میباشد.
خواص ضد سرطانی و ضد حساسیت و سم زدایی از خون را به شیر اسب نسبت میدهند ،
از این ماده در صنایع داروسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی پوست استفاده فراوان میشود . البته جزو مواد اولیه گرانقیمت برای این صنایع محسوب میشود .
پنیری که از شیر اسب تهیه میشود نیز فوق العاده کمیاب و گران قیمت است و فقط در هتل هایی خاص در کشورهای اروپایی قدرت خرید آن وجود دارد.
بعضی کشور ها از شیر اسب در غذای خود استفاده میکنند … از جمله در بولیوی و پرو و بومیان آمریکای لاتین و تبت و مناطقی از ایتالیا و اسپانیا
در کشور قرقیزستان پرورش اسب به منظور استفاده های تجاری از شیر اسب وجود دارد، که ممکن است به اقتصاد این کشور فقیر کمک کند .
برخی خواص دیگر شیر اسب :
افزایش هموگلوبین و درمان کم خونیسم زدایی خون و دفع مواد زاید شیمیایی از بدنتصفیه خون و کبدتقویت سیستم ایمنیافزایش قوای جسمانیپاکسازی پوست و تقویت پوست و مودرمان آسم و آلرژی در اطفالافزایش رشد در کودکان با اختلال رشد
تحقیقات :
در یک بررسی که دکتر فورکل- Foekel – آلمانی
روی تعدادی از بیمارانش انجام داد .
برای درمان درماتیت اتوپیک نشان داد که برای کاهش علایم خارش پوستی شیر اسب موثر است .
و CRP در آزمایشات بیماران کاهش پیدا کرد .
در تحقیقاتی که دکتر بور – Baur -در سال 1981 در اروپای شرقی انجام داد .
نشان داد که پپتید های موجود در کومیس که از شیر اسب تهیه میشود ..
میتواند در درمان هیپرتنشن یا بیماری پرفشاری خون موثر باشد .
همچنین این پپتید ها با کاهش دادن ترانس آمیناز در بیماری هپاتیت مزمن باعث بهبود عملکرد کبد و کندی پیشرفت بیماری میشود .
لازم به ذکر است که در شرق اروپا و آسیای میانه..
از این ماده برای درمان کاشکسی و ضعف بیماران مبتلا به سل ریوی و تنفسی استفاده میشود .
در مطالعات دیگری نیز ثابت شد مصرف شیر اسب برای درمان مبتلایان به بیماری کرون و کولیت اولسروز در صورت تداوم تا 8 هفته ،
درد و علائم و خونریزی ها را تا حد زیادی کم میکند .
همچنین در سال 2002 دانشمندی بنام الینگر -Ellinger –
با تیم تحقیقاتی اش با یک بررسی مقایسه ای بین شیر اسب و گاو در اطفالی که آلرژی داشتند …
متوجه شد که شیر اسب عوامل شیمیایی وابسته به آلرژی را در بدن این اطفال کاهش داده بود ..
و 96 در صد این کودکان شیر اسب را بخوبی تحمل کردند .
لورانس در سال 2008 -(Lawrence 2008 )-نتیجه گرفته که شیر اسب بعلت دارا بودن موادی که محرک هورمون رشد هستند …
از جمله IGF و EGF باعث بهبود مکانیسم های دفاعی در سلول های روده و کاهش زخم های پپتیک و کولیت میشود .
از اینرو مصرف روزانه یک فنجان شیر اسب برای درمان زخم معده و فشار خون توصیه شده است.
در سال 2009 تاثیر شیر اسب بربهبود زخم های دیابتی مورد تحقیق قرار گرفت و
در این مطالعه 10 نفر شرکت داشتند که همه بهبودی یافتند . – Zava et al 2009-
کانال دوستداران اسب ایران