غلات
غلات
دانه غلات از ٣ قسمت آندوسپرم(endosperm)،گياهک و يا رويان(germ)و پوسته يا سبوس يا لايه آلورن(bran)تشکيل يافته است.
گياهک در حدود ٥ درصد وزن دانه غلات را تشکيل داده و سرشار از پروتئين، چربی، آنتی اکسيدان و ويتامينهای گروه B و E می باشد. آندوسپرم که در حدود ٨٣-٨٧ درصد وزن دانه غلات را تشکيل می دهد، حاوی مواد نشاسته ای و پروتئين است. سبوس، پوسته خارجی و حدود ١٤ درصد
وزن دانه غلات را تشکيل می دهد، حاوی فيبر، ويتامينهای گروه B و مواد معدنی است. در دانه های کامل و يا تصفيه نشده، سبوس و گياهک دانه ها نيز حفظ می گردند.
اما در دانه های تصفيه شده سبوس و گاهی اوقات گياهک طی فرايند سبوس گيری از دانه غلات جدا می شوند. بنابراين دانه های تصفيه شده تنها دارای
آندوسپرم هستند.
علت سبوس گيری و تصفيه دانه ها افزايش ماندگاری غلات است.
دانه غلات از ٣ قسمت آندوسپرم(endosperm)،گياهک و يا رويان(germ)و پوسته يا سبوس يا لايه آلورن(bran)تشکيل يافته است.
گياهک در حدود ٥ درصد وزن دانه غلات را تشکيل داده و سرشار از پروتئين، چربی، آنتی اکسيدان و ويتامينهای گروه B و E می باشد. آندوسپرم که در حدود ٨٣-٨٧ درصد وزن دانه غلات را تشکيل می دهد، حاوی مواد نشاسته ای و پروتئين است. سبوس، پوسته خارجی و حدود ١٤ درصد
وزن دانه غلات را تشکيل می دهد، حاوی فيبر، ويتامينهای گروه B و مواد معدنی است. در دانه های کامل و يا تصفيه نشده، سبوس و گياهک دانه ها نيز حفظ می گردند.
اما در دانه های تصفيه شده سبوس و گاهی اوقات گياهک طی فرايند سبوس گيری از دانه غلات جدا می شوند. بنابراين دانه های تصفيه شده تنها دارای
آندوسپرم هستند.
علت سبوس گيری و تصفيه دانه ها افزايش ماندگاری غلات است.