انبار علوفه
انبار علوفه
اصطبل معمولاً مملو از علوفه ، بستر و خوراک های مختلفی است که در اختیار اسب ها قرار می گیرد . نحوه ذخیره و نگهداری علوفه ، خوراک و بستر اسب ها باید بگونه ای باشد که اولاً کیفیت آن کاهش نیابد و ثانیاً از خطر باد و باران و سایر عوامل محیطی حفظ شوند.به این منظور معمولاً خوراک را انبار می کنند . انبار در اصطبل پرورش اسب معمولاً به دو شکل طراحی می شود . نوع اول انبار علوفه که در اصطبل های دو طبقه رایج است و شامل طبقه فوقانی اصطبل می شود .کارگر ها از طریق یک نردبام به علوفه و خوراک موجود در طبقه دوم دسترسی دارند . هر چند این شیوه ی ذخیره علوفه نیاز به زمین کمتری برای ساخت انبار دارد ، اما امروزه استفاده از این شیوه کمتر مورد تایید است ،زیرا موارد بسیار زیادی از آتش سوزی در این گونه اصطبل ها گزارش شده که سلامت اسب ها در طبقه تحتانی به خطر انداخته است . از طرفی طراحی اصطبل های دو طبقه معمولاً بشکلی است که سقف اصطبل در طبقه تحتانی کوتاه بوده و تهویه در جایگاه نگهداری اسب ها با مشکل جدی روبرو می شوند. استفاده ازنوع دوم انبارهای علوفه وخوراک دراصطبل های یک طبقه پرورش اسب رایج است.این انبارهامعمولاً دریکی ازدوانتهای اصطبل به صورت یک بخش مجزا ساخته می شوندو از نظرایمنی آتش سوزی مناسب ترند.دراین حالت محدودیتی درارتفاع اصطبل نیزوجود نداشته وفضای بیشتری دراختیاراسب هاقرارمی گیرد.ممکن است انبارهای یک طبقه درفاصله100 تا150 متری ازاصطبل ودرمحلی جداگانه ساخته شوند.دراین حالت احتمال آتش سوزی دراصطبل کاملا مرتفع می شود.انبار کردن صحیح علوفه وسایرخوراک ها،توجه به درصد رطوبت علوفه هنگام ذخیره سازی،کنترل سیم های برق واطمینان از عدم فرسودگی ازآنهاوقراردادن سیم های برق درقالب فلزی مخصوص،جلوگیری ازتجمع گردوخاک روی کلیدها واتصال برق،جلوگیری ازافتادن دستمال کاغذی ویالباس آغشته به روغن کارگران ویاسایرمواداشتعال زا درمحیط انبار و نصب محافظ برای لامپها می تواند در جلوگیری از آتش سوزی انبار خوراک و اصطبل اسب ها مؤثر باشد.اگر یک اسب فقط با علوفه تغذیه شود در هر سال به 2 تا 4 تن علوفه نیاز دارد. البته این مقدار علوفه با توجه به اندازه جثه، میزان فعالیت و وضعیت فیزیولوژیک اسب ها ممکن است اندکی متفاوت باشد.هر یک تن علوفه تقریباً 5/6 متر مکعب فضا اشغال می کند. البته این مقدار فضا با توجه به نوع علوفه متغیر است و هر چه وزن مخصوص علوفه بیش تر باشد،حجم یک اصطبل و فواصل زمانی خرید علوفه و دفعات آن، حجم انبار برای یک مزرعه قابل محاسبه است. برای مثال اگر خرید علوفه فقط یک بار در سال انجام شود و در یک اصطبل 20 رأس اسب نگهداری شود، حجم انبار مورد نیاز از این رابطه محاسبه می شود.
حجم انبار برای ذخیره 1 تن علوفه(متر مکعب)650 = 5/6 ×100 رأس اسب × یک بار خرید علوفه عدد فوق حجم انبار برای ذخیره یک تن علوفه به ازای 100 رأس اسب در یک سال است. در حالی که مصرف سالانه اسب ها بین 2 تا 4 تن علوفه است. برای مثال اگر هر اسب بطور متوسط 3 تن علوفه در سال مصرف کند خواهیم داشت :حجم انبار علوفه مورد نیاز برای 100 رأس اسب در یکسال (متر مکعب) 1950 = 3 × 650میزان ارتفاع انبار خوراک در تعیین مساحت زمین مورد نیاز برای ساخت آن تعیین کننده است. هرچه ارتفاع انبار بیشتر باشد، مساحت زمین در نظر گرفته شده برای ساخت آن کاهش خواهد یافت.
@dostdaran_asbe_iran
کانال دوستداران اسب ایران, [۰۳.۰۴.۱۷ ۰۸:۳۴]
معمولاً ارتفاع قابل دسترس کارگران در انبار 2 متر است، ولی برای کاهش هزینه های ساخت و ساز و استفاده حداکثر از فضای مفید انبار، علوفه ها را تا ارتفاع 4 و حتی 5 متری نیز می چینند. با فرض اینکه ارتفاع چینش علوفه ها در انبار 4 متر باشد ، مساحت آن برابر است با:مساحت انبارعلوفه برای100 راس اسب(مترمربع) 5/487=4÷1950معمولا 20درصدازمساحت انباربه ساخت راهروبرای رفت و آمدکارگرهاو وسایل نقلیه اختصاص می یابد.بااین فرض بایدمعادل 20درصدبه مساحت محاسبه شده فوق اضافه شود:مساحت نهایی انبارعلوفه(مترمربع) 585=(5/487×0.2)+5/487در انبارعلوفه موارد دیگری نظیرکاه،بستروخوراک های دانه ای نیز نگه داری می شوند.دراین صورت بایدمساحت مورد نیاز انبارخوراک را افزایش داد.به عنوان یک اصل،کلی اگرازبسترخاصی دراصطبل ها استفاده نمی شود،معادل بایدمعادل نصف فضای لازم برای انبارعلوفه را برای انبار غلات وخوراک های دانه ای اختصاص دادودرصورت استفاده از بستربرای اسب هابایدمساحتی معادل انبارعلوفه برای ساخت انبار خوراکهای دانه ای و بستر معادل 234 مترمربع خواهدبود.البته تمام محاسبات فوق در حالتی است که هراسب بطور متوسط 3 تن علوفه درسال مصرف کند و دامدار تمام علوفه مورد نیازخود را به صورت یک جا و یک بار در سال تهیه نماید.در صورت دسترسی نامحدود پرورش دهندگان به علوفه در تمام ایام سال و امکان خرید علوفه به دفعات متعدد:حجم انبار درنظر گرفته شده در اصطبل نیز به ترتیب به نصف :یک سوم و یک چهارم مقایر فوق کاهش خواهد یافت.