.منابع خوراک اسب
.منابع خوراک اسب
1- علوفه
الف) علوفه تازه: که ممکن است به صورت چرا در مرتع يا مستقيما" پس از برداشت به مصرف برسند. علوفه هاي جوان حاوي آب، پروتيين و خوشخوراکي بيشتري دارند. خانواده بقولات از خانواده گراسها پروتيين بيشتر و گراسها از بقولات انرژي بيشتري دارند. پس حالت مطلوب مصرف اين دو خانواده به صورت توام است.
.
ب) علوفه خشک: به علوفه اي اطلاق مي شود که پس از برداشت در مقابل نور آفتاب يا حرارت مصنوعي خشک مي شود و معمولا" رطوبت آن بايد به کمتر از ۱۵٪ برسد. خشک کردن علوفه در برابر خورشيد باعث افزايش ويتامين د آن مي شود. در هنگام حمل علوفه خشک بايد نهايت دقت بشود که حتي الامکان برگ علوفه که پر ارزشترين قسمت علوفه مي باشد به هدر نرود و اين کار بايد قبل از خشک شدن کامل انجام شود.
.
ج) علوفه سيلو شده: يکي از روشهاي نگهداري علوفه در طولاني مدت است که در اين روش علوفه تازه با حدود ۷۰٪ رطوبت را روي هم انباشته کرده و با پوشانيدن روي آن عمليات تخمير انجام مي گيرد. عمل تخمير باعث پايداري و ثبات علوفه مي گردد و از فساد آن جلوگيري مي کند. براي تهيه سيلوي خوب ۳ شرط مهم بايد تحقق يابد:
۱) خارج کردن هوا توسط فشردن علوفه
۲) جلوگيري از ورود و خروج هوا
۳) پايين آوردن PH تا ۵/۴. هر چه تخمير لاکتيک در سيلو بيشتر باشد مفيدتر است (بوتيريک مفيد نيست{
.
د) علوفه مرتعي: از چراگاههايي حاصل مي شوند که به صورت طبيعي رويش دارند. علوفه مرتعي بسته به اينکه از چه گونه اي باشد ارزش غذايي آن متفاوت است. مرتع هر چه از بقولات غني تر باشد ارزش غذايي آن بالاتر و حاوي پروتيين بيشتري است.
.
برخي از علوفه هاي مناسب براي اسب بر اساس خانواده عبارتند از:
الف) بقولات: يونجه، انواع شبدرها، اسپرس و .... از نظر پروتيين، کلسيم، ويتامينهاي آ، اي و کا، غنيند.
ب) گراسها: جو، گندم، ذرت، يولاف، مرغ و .... پروتيين آنها کمتر از بقولات ولي انرژي آنها بيشتر است.
.
2- خوراکهاي انرژي زا
غالبا" الياف خام آنها کمتر از ۱۸٪ و پروتيين آنها کمتر از ۲۰٪ است. انرژي زايي بالايي دارند و مهمترين آنها عبارتند از:
.
الف)غلات: به بذور گراسها گفته مي شود مثل، جو، ذرت، چاودار، سورگوم، يولاف، گندم و .... در اين دانه ها مقدار قابل توجهي نشاسته ذخيره مي شود، که به عنوان ذخيره انرژي به حساب مي آيد. رطوبت آنها براي انبار کردن بايد به حدود ۱۲٪ برسد. غلات از نظر ويتامين آ ضعيف هستند (به جز ذرت) و اسيدهاي آمينه متيونين و ليزين در پروتيين آنها کم است. عموما" از نظر کلسيم فقير و از لحاظ فسفر غني هستند.
مهمترين غله مورد استفاده در خوراک اسب جو مي باشد. ذرت و يولاف نيز مصرف بسياري دارند.
ب) فرآورده هاي فرعي غلات: مانند جنين ذرت و آرد جنين گندم.
ج) ملاسها: مهمترين آنها ملاس چغندرقند و نيشکر است که محصول فرعي کارخانجات تهيه قند از چغندرقند و نيشکر هستند. به دليل اثر مسهلي که دارند مصرف آنها محدوديت دارد.
د) ريشه ها و غده ها: آب زيادي دارند و به علت پايين بودن سلولز قابليت هضم بالايي دارند. انرژي زايي نسبتا" بالايي دارند. بايد در هنگام مصرف توجه داشت که خاک آلود نباشند. مهمترين آنها چغندر علوفه اي و چغندرقند، سيب زميني و هويج مي باشند. برخي داراري محدوديت مصرفند.
د) ريشه ها و غده ها: آب زيادي دارند و به علت پايين بودن سلولز قابليت هضم بالايي دارند. انرژي زايي نسبتا" بالايي دارند. بايد در هنگام مصرف توجه داشت که خاک آلود نباشند. مهمترين آنها چغندر علوفه اي و چغندرقند، سيب زميني و هويج مي باشند. برخي داراري محدوديت مصرفند.
هـ) چربيها و روغن ها: چربيها معمولا" در دماي اتاق جامد و روغنها مايع هستند. ۲۵/۲ برابر کربوئيدراتها انرژي توليد مي کنند. محدوديت مصرف داشته و کاربرد آنها ظرافت خاصي را مي طلبد. به هنگام مصرف آنها ويتامينهاي محلول در چربي مثل آ، د، اي و کا بهتر جذب مي شوند. بر دو نوع دامي و گياهي هستند. نوع گياهي بر نوع دامي ارجحيت دارد.
.
3- مکملهاي پروتئینی
به مواد خوراکي اطلاق مي شود که حداقل ۲۰٪ پروتيين داشته باشند. مکملهاي پروتييني يا منشا گياهي دارند يا منشا حيواني. مواد پروتييني دامي از لحاظ تنوع اسيدهاي آمينه تشکيل دهنده آن غني ترند و ارزش بيولوژيکي بالاتري نسبت به دسته گياهي دارند ولي از لحاظ قيمت بالاترند.
مکملهاي پروتييني گياهي، تفاله دانه هاي روغني پس از استخراج روغن آنها هستند که به آنها کنجاله اطلاق مي شود. بسته به روش استخراج روغن که شيميايي يا مکانيکي باشد درصد پروتيين آنها فرق مي کند. مهمترين کنجاله هاي مصرفي عبارتند از: سويا، تخم پنبه، بادام زميني، آفتابگردان، منداب و گلرنگ. اين کنجاله ها هر کدام به علت وجود برخي مواد داراري محدوديت مصرف هستند.
مکملهاي پروتييني دامي: مانند، پودر ماهي، پودر گوشت و استخوان، پودر خون،
مکملهاي پروتييني دامي: مانند، پودر ماهي، پودر گوشت و استخوان، پودر خون، پودر پر، شير پس چرخ، پودر آب پنير و کشک. اين گروه در خوراک اسب مصرف چنداني ندارند و گران قيمتند.
مکملهاي پروتييني تک سلولي نيز وجود دارند که حاصل کشت ميکرواورگانيسم هاي
مکملهاي پروتييني تک سلولي نيز وجود دارند که حاصل کشت ميکرواورگانيسم هاي تک سلولي مثل قارچ، باکتري و جلبک بر روي محيط هاي اختصاصي کاه، کلش، ملاس و ضايعات کشاورزي پرورش مي يابند.
از ازت غير پروتييني مانند اوره هم به ميزان بسيار اندک مي توان استفاده
از ازت غير پروتييني مانند اوره هم به ميزان بسيار اندک مي توان استفاده کرد که به دليل خطرناک بودن و جذب بالاي آن در اسب معمول نيست.
..
4- ضايعات و پس مانده هاي کشاورزي
به اقلامي از مواد خوراکي اطلاق مي شود که هدف اصلي، توليد آن محصولات نبوده ولي در کنار محصول اصلي اين اقلام توليد شده اند که به شکلي در غذاي دام کاربرد دارند. تفاله نيشکر، تفاله چغندر قند، ملاس چغندرقند و نيشکر، برگ و طوقه چغندر قند و سبوسهاي گندم و برنج از مهمترين و پر مصرفترين اين اقلام هستند.
.
.
5- مکمل هاي معدني
تامين کننده کمبود مواد معدني موجود در خوراک هستند و غالبا" به صورت آجر ليسيدني در اختيار اسب گذاشته شده و بعضا" مانند کربنات کلسيم، نمک طعام و مواد معدني به خوراک افزوده مي شوند.
.
6- مکمل هاي ويتامينيه
در صورتي که خوراک از لحاظ ويتامينها ضعيف باشد يا مثلا اسب در معرض آفتاب نباشد تا ويتامين D در بدنش ساخته شود مي توان ويتامينها را به خوراک افزود.
.
.
7- افزودنيهاي خوراک
موادي که به خوراک افزوده شده و باعث افزايش کارآيي مي شوند جزو اين گروه تعريف مي شوند مانند: آنتي بيوتيکهاي غذايي، هورمونها، آنزيمها و محرک هاي رشد.
- فرآوري و غني سازي مواد خوراکي
مواد خوراکي را به روشهاي مختلف مي توان فرآوري کرد. اين روشها ممکن است فيزيکي، شيميايي، ميکروبي يا توام باشند.
روشهاي فيزيکي مانند، خرد کردن علوفه، بلغور کردن غلات و .... از روشهاي شيميايي مي توان به غني سازي کاه با آمونياک و بيولوژيکي به اضافه کردن آنزيم سلولاز، پکتيناز، زايلاز و يا قارچهاي تک سلولي و مخمر اشاره کرد. از اين روشها به صورت توام هم مي توان استفاده کرد.
.
- روشهاي تعيين مقدار خوراک مصرفي
به منظور تعيين خوراک اسب در دوره هاي مختلف فيزيولوژيکي بايد احتياجات نگهداري و توليد را برآورد نماييم و بر اساس آن مبادرت به تنظيم جيره بنماييم. بديهي است احتياجات توليد نيز مشابه نمي باشد، مثلا" دام جواني که در حال رشد است نياز به پروتيين و مواد معدني بيشتري در جيره غذايي دارد و يک ماديان شيرده به انرژي بالاتري نياز دارد. ميزان احتياجات را مي توان به صورت کمي و يا به صورت درصدي از جيره بيان کرد. همچنين براي بيان احتياجات ممکن است از اشکال مختلف مغذي استفاده شود مانند، پروتيين خام، پروتيين قابل هضم، انرژي قابل هضم، انرژي کل و ...، نکته اي که اهميت دارد اين است که از هر شکلي که براي بيان احتياجات استفاده مي شود بايد از همان شکل نيز در تنظيم جيره استفاده شود. .
۱ -احتياجات نگهداري: زمانيکه اسب هيچگونه فعاليت و توليدي اعم از شير، کار، افزايش وزن، رشد و ... نداشته باشد، در حال نگهداري است که اصولا" ميزان جيره غذايي بايد به حدي باشد که تغيير در وزن و حتي در ترکيبات بدن ايجاد ننمايد.
-۲ احتياجات توليد: نياز هاي غذايي اسب در هنگامي که توليدي دارد بيشتر مي شود و بر اساس آن بايد جيره را تنظيم نمود. مانند، آبستني، کشش، شيرواري، رشد، پرش، اسبدواني و ....
.
.
- تنظيم جيره
يکي از مهمترين بخشهاي علم تغذيه است. جيره غذايي روزانه متعادل عبارت است از مقدار خوراکي که داراي انرژي و مواد مغذي مختلف به مقدار و نسبت صحيحي باشد به طوري که بتواند احتياجات اسب را به مدت ۲۴ ساعت به نحو مطلوبي تامين نمايد. براي تهيه جيره غذايي بايد جداول استاندارد احتياجات غذايي و که نشان دهنده مقادير مواد مغذي مورد نياز حيوان است را در اختيار داشته باشيم. علاوه بر آن جدولي که ترکيبات خوراک را از نظر مواد مغذي مختلف نشان مي دهد نيز لازم است. جداول استاندارد غذايي دو اطلاعات به ما مي دهند: الف) احتياجات غذايي، ب) تجزيه مواد خوراکي. اين جداول به خوشخوراکي، اقتصادي بودن، وضعيت فيزيکي خوراک، تفاوت هاي فردي اسب، اقليم اسب، وضعيت مديريتي و ... اشاره اي ندارند. مهمترين جدول غذايي و احتياجات، جدول NRC مي باشد که مربوط به کشور آمريکاست.
يکي از مهمترين بخشهاي علم تغذيه است. جيره غذايي روزانه متعادل عبارت است از مقدار خوراکي که داراي انرژي و مواد مغذي مختلف به مقدار و نسبت صحيحي باشد به طوري که بتواند احتياجات اسب را به مدت ۲۴ ساعت به نحو مطلوبي تامين نمايد. براي تهيه جيره غذايي بايد جداول استاندارد احتياجات غذايي و که نشان دهنده مقادير مواد مغذي مورد نياز حيوان است را در اختيار داشته باشيم. علاوه بر آن جدولي که ترکيبات خوراک را ا نظر مواد مغذي مختلف نشان مي دهد نيز لازم است. جداول استاندارد غذايي دو اطلاعات به ما مي دهند: الف) احتياجات غذايي، ب) تجزيه مواد خوراکي. اين جداول به خوشخوراکي، اقتصادي بودن، وضعيت فيزيکي خوراک، تفاوت هاي فردي اسب، اقليم اسب، وضعيت مديريتي و ... اشاره اي ندارند. مهمترين جدول غذايي و احتياجات، جدول NRC مي باشد که مربوط به کشور آمريکاست.
براي جيره نويسي لازمست که اقلام خوراکي در دسترس را بشناسيم، مواد مغذي هر ماده خوراکي را بدانيم، از قيمت هر کدام مطلع بوده و محدوديتهاي مصرف آنها را با دقت در نظر بگيريم تا بتوانيم جيره اي تهيه کنيم که کليه نيازهاي حيوان را برآورده کرده، خوشخوراک باشد و به لحاظ اقتصادي ارزانترين باشد.
پس از تنظيم جيره استفاده از آن بهتر است ارزيابي مرتب روي بازده آن انجام شود تا چنانچه نياز به اصلاحاتي دارد در جيره نويسي هاي بعدي انجام شود.
.
غذيه اسبها در قرن 21 - بخش 3
دانه هاي مخلوط و غذاهاي تقويت شده:
دانه هاي مخلوط شامل دانه ها و ملاس بدون مواد معدني و ويتامين ها مي باشند، فسفر آنها معمولاً بيشتر از كلسيم موجود در آنها مي باشد و معمولاً باعث كمبود مواد غذائي و عدم بالانس مي شود.غذاهاي تقويت شده بسيار محبوب مي باشند زيرا شامل ويتامين ها و مواد معدني به ميزان مناسبي هستند.در مورد برچسب روي اين افزودني ها دقت داشته باشيد كه حتماً بصورت كامل ليست شده در غير اين صورت غذا يك مخلوط دانه اي مي باشد، نه يك غذاي تقويت شده.
.
غذاهاي تقويتي به دو صورت مي باشند:
- غذاهاي شيرين
- غذاهاي پلت شده
.
غذاهاي شيرين در همه فرمولي آورده شده ولي معمولاً شامل:4-12% ملاس، دانه هاي خرد يا پوسته ذرت(در مقادير متفاوت(.
دانه هاي پلت شامل ويتامين ها ، مواد معدني و احتمالاً پروتئين مي شوند.
غذاهاي شيرين اولين انتخاب اسبها و صاحبانشان مي باشند ولي برخي موارد مضر مي باشند.ملاس در روده جلويي به سرعت به قند تبديل مي شود و به افزايش قند خون كمك مي كند كه مي تواند در عملكرد اسب موثر باشد.همچنين غذاهاي شامل ملاس به سرعت توسط اسبها خورده مي شوند و باعث كاهش قابليت هضم مي شوند.
غذاهاي شيرين شامل مقدارقابل توجهي پوسته يا خرده هاي غلات مي باشند بيشتر اين غلات عمل آوري نشده در روده جلوئي هضم نمي شوند و سبب پيچيدگي هاي روده پشتي مي شوند.(قسمت 1 از دستگاه گوارش اسب)هم چنين غذاهاي شيرين دوره ماندگاري كوتاهي دارند، در زمستانها دلمه بسته و در تابستانها مقدار زيادي از مگسها را به خود جذب مي كنند و نيز خيلي گران هستند.با اين وجود غذاهاي شيرين براي درمانهاي داروئي و مكمل مناسب هستند و آنها ممكن است باعث افزايش و دلپذير شدن طعم غذاهاي ديگر شوند.
.
غذاهاي پلت
اين غذاها نيز در فرمولهاي متفاوتي مي باشند.در صورت توليد توسط شركت معتبرشامل كيفيت بالاي غذايي و محصولات جانبي مي باشند.خيلي از اجزاي پلت با فرآوري بيشتر قابل هضم هستند و ماندگاري بالاتري دارند و به نسبت محصولات ديگر ريخت و پاش آنها كمتر بوده و اقتصادي تر از دانه هاي شيرين مي باشند.خوراكهاي بصورت پلت براي اسبهاي بدون دندان الزامي هستند.معايب اين محصولات اين است كه درون آنها ديده نمي شود تا انواع مواد بكار رفته و كيفيت آنها مشخص شود پس خريداين محصولات از يك كمپاني بسيار معتبر ، بسيار حائز اهميت مي باشد.چه بصورت غذاهاي شيرين يا غذاهاي پلت ما بايد غذاهايي را با فيبر حداقل 10% (ترجيحاً 13-14%) بكار ببريم.فيبر بايد از منابعي با قابليت هضم بالا همانند سبوس، سويا، تفاله، چغندر يا يونجه باشند نه منابعي نظير كاه و سبوس برنج.
غذاهايي با فيبر كمتر به دليل داشتن نشاسته بالا در روده جلوئي قابليت هضم كمتر ي دارند به همين دليل وقتي غذاهاي با فيبر خورده مي شود و ريسك كوليك را در اسب بالا مي برد.
ما در زمينه ارتباط بين نشاسته غلات و مشكلات گوارشي همانند كوليك و انباشتگي توضيح داده ايم. مشكلات ديگر مثل پيچيدگي ها و زخمهاي معده نيز به نشاسته غلات مربوط مي شوند.انواع مختلف از بيماري tying up (پيچيدگي ها) ناشي از عدم توانائي اسب در استفاده از نشاسته غلات براي توليد انرژي مي باشد.زخمهاي معده در اسبهايي كه با مقادير زياد غلات تغذيه شده اند شايع است به اين دليل كه همواره فراهم كننده علوفه درمعده براي خنثي كردن اسيد وجود ندارد ونشاسته غلات مي تواند در معده تخمير شده و اسيد اضافي توليد كند، بنابراين در كنار غلات هنگامي كه اسب ما نياز به انرژي بيشتري دارد ما چه انتخابي مي توانيم داشته باشيم؟
.
چند نکته مهم در مورد تغذيه
نشاسته هاي حاصل از غلات عمل آوري نشده سبب ناراحتي روده پشتي شده و اغلب باعث كوليك و زخم معده مي شوند.بيش از حداقل مقدار، از ذرت فرآوري شده استفاده نكنيد.
- غذاهاي پلت معمولاً مغذي تر و اقتصادي تر از غذاهاي شيرين هستند.
- از غذاهاي تقويتي بيشتر از دانه هاي مخلوط استفاده كنيد.
- غذاهايی با فيبرهاي قابل هضم همانند سبوس سويا و چغندرقند و يونجه استفاده كنيد
- محدوديت غلظت 3 پوند در هر وعده
- بيش از ميزان حداقل، از مواد فرآوري نشده استفاده نكنيد ...