شکم درد در اسب
حمله درد در اسب ، گاه گاه و بطور متناوب می باشد . بعضی از اسب ها در آن مدتی که درد ندارند به طور عادی غذا می خورند و ظاهراً خوب هستند و در ست زمانی که درد مجدداً به سراغشان بیاید از خوردن و آشامیدن خودداری می کنند . شمار تنفس و فشار برای دفع مدفوع زیاد شده ولی هر بار به مقدار کم دفع می شود. این حالت برای دفع ادرار نیز وجود دارد.
اسب اغلب روی زمین می خوابد ، غلت می زند و به پهلوهایش نگاه می کند در حالت شدید تشنج و دل درد همراه هم هستند و عرق سرد چسبناکی به بدن اسب می نشیند و اغلب درجه حرارت بدن بالا می رود . بامشاهده علایم این بیماری باید اسب را پوشاند و گرم نگه داشت سپس دامپزشک را خبر کرد در صورتی که دل درد شدت پیدا کرد باید حیوان را راه برد و از هر گونه جراحتی که در نتیجه غلت زدن و تقلا ممکن است به وجود آید جلوگیری کرد.
در صورتی که اسب آرام خوابیده بهتر است تنهایش بگذارید هم چنین از باران و هوای سرد نیز آن را محفوظ نگه دارید . موقعی که حیوان میل به خوردن داشت خوراندن غذا را با سبوس خیسانده با آب گرم شروع کنید ( به ویژه در هوای سرد) .
انسداد روده بزرگ:
انسداد روده بزرگ عارضه ای است که در اسب به طور متداول دیده می شود ولی اگر فوراً تشخیص داده نشد و معالجه نشود ، ممکن است به مرگ حیوان منجر شود .
دیده شده ، اسب هایی که دچار انسداد روده شده اند با مراقبت و دقت بعد از یک هفته و گاهی چهار تا پنج روز معالجه شده اند .
انسداد روده معمولاً از جمع شدن قسمتی از غذای هضم شده یا مواد خارجی (مانند شن) که همراه آب یا غذا فرو داده شده است ، ایجاد میشود /. غذای پر حجم ، کمبود آب و ناکافی بودن حرکات جسمانی به ایجاد این بیماری کمک می کند .
علایم این بیماری در نخستین مرحله شکم درد است ، سپس اشتها کم شده و مدفوع به دفعات بیشتر ولی به مقدار کم و خشک دفع میشود و پیشرفت بیماری با خمیازه های پی در پی و کوبیدن سم به زمین ، نگاه کردن به پهلوها ، به یک طرف خوابیدن روی زمین ، کشیدن دستها و پاها روی زمین و کم شدن صداهای روده ای ، حتی قطع این صداها مشخص می شود .
برای معالجه این بیماری احتیاج به دامپزشک است ولی برای کمک میتوان هر یک ساعت 10 دقیقه حیوان را راه برد . این کار به عمل روده کمک می کند . خوراک اسب را باید از دسترس اسب دورنگه داشت و با مخلوط کردن سبوس و آب گرم و مقداری نمک ، حیوان را به نوشیدن مقدار زیادی آب وادار کرد . زیرا مقدار زیاد آب معمولاً به متلاشی شدن مواد انباشته شده در روده کمک می کند ( استفاده از پارافین بعنوان مسهل تا حد 4 لیتر توصیه می شود ) .
دامپزشک ممکت است از داروهای مسکن و آرامبخش و ضد انقباض جهت درمان استفاده نماید .